Watch Docs przez cały rok – zapraszamy na nowy cykl

26 stycznia 2017 r. pokazem filmu „Ikona” Wojciecha Kasperskiego Stowarzyszenie Montaż we współpracy z bielską Klubokawiarnią Aquarium zainaugurowało nowy cykl: „Montaż przedstawia: Watch Docs cały rok”. W ramach cyklu raz w miesiącu będą odbywać się pokazy filmów dokumentalnych prezentowanych wcześniej na międzynarodowym festiwalu Watch Docs Prawa Człowieka w Filmie. Każda projekcja filmu będzie poprzedzona wstępem. A po filmie będzie czas na to, na co zazwyczaj nie ma czasu podczas edycji objazdowych: dyskusję! Wstęp oczywiście wolny.

„Ikona” Wojciecha Kasperskiego była jednym z najbardziej obleganych filmów na warszawskiej odsłonie festiwalu Watch Docs. O reżyserze zrobiło się głośno kilka lat wcześniej za sprawą obsypanych nagrodami „Nasion”. W chacie na uboczu wioski otoczonej łańcuchem ałtajskich gór mieszka wielodzietne małżeństwo całkowicie odrzucone przez resztę społeczności. Rodzina wiedzie żywot na skraju nędzy, ledwo wiążąc koniec z końcem. Kiedyś doszło tu do ogromnej tragedii, teraz wszyscy – rodzice i ich dzieci – płacą za niegdysiejszy grzech.

„Ikona” również zdobyła wiele nagród – zarówno w kraju, jak i za granicą. Opowieść o szpitalu psychiatrycznym gdzieś w okolicach Irkucka jest realizowana oszczędnymi środkami. Miejsce niedostępne dotychczas dla ekip filmowych poznajemy za pośrednictwem jego mieszkańców – niektórzy z nich spędzili w szpitalu po kilkadziesiąt lat. Dyskretne, a zarazem wnikliwe obserwacje codziennego życia pacjentów zamieniają się w medytację na temat nieprzeniknionej ludzkiej natury.

Pierwszy pokaz w ramach cyklu zgromadził całkiem sporą publiczność, złożoną również z bywalczyń i bywalców naszych objazdowych festiwali Watch Docs. Już wkrótce kolejna odsłona cyklu – „Walka z szatanem” w reż. Konrada Szołajskiego. Zapraszamy!