Watch Docs 2018 – ostatni pokaz przedfestiwalowy

Zapraszamy na ostatni przedfestiwalowy pokaz z cyklu „Montaż przedstawia: Watch Docs przez cały rok”, w ramach którego zobaczymy „Jeszcze jeden news” w reż. Orbana Wallace’a. Jak zwykle, po projekcji zapraszamy do dyskusji. I przypominamy, że tegoroczna, jubileuszowa (bo dziesiąta!) bielska edycja Objazdowego Festiwalu Filmowego Watch Docs Prawa Człowieka w Filmie odbędzie się od 16-18 listopada 2018 r. w Galerii Bielskiej BWA. Wkrótce więcej szczegółów!

W filmie Orbana Wallace’a nie brakuje ujęć, które przez ostatnie dwa lata zdominowały medialne doniesienia z Europy: przepełnione pontony lądujące na kamienistych plażach Lesbos, objuczone tłumy wędrujące przez bezkresny bałkański krajobraz, dworce kolejowe zamienione w noclegownie dla migrantów i uchodźców. Ale wbrew tytułowi młody brytyjski filmowiec nie nakręcił kolejnego dokumentu o „europejskim kryzysie uchodźczym”. Bohaterami filmu Wallace’a są bowiem… dziennikarze relacjonujący współczesną wędrówką ludów – od Grecji po Niemcy. Dzięki prostemu gestowi reżysera, który odwrócił kamerę o 180 stopni, możemy poznać ludzi kształtujących nasz sposób widzenia uchodźczego kryzysu. Często ci sami ludzie i te same ekipy spotykają się na kolejnych etapach podróży. Pozwala to Wallace’owi zbudować i postaci bohaterów, i specyficzną dramaturgię filmowego opowiadania. W jego dokumencie media oczywiście „grają” nie tylko siebie – są też czytelną metaforą naszego, europejskiego spojrzenia na przybyszów. (źródło opisu: watchdocs.pl, autor: Konrad Wirkowski)