Uczniowskie debaty równościowe „N@uka to jest to!” 2012

Stowarzyszenie Montaż przeprowadziło od marca do czerwca 2012 roku piętnaście debat równościowych, w których wzięli udział uczniowie czterech szkół: Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Mikołaja Kopernika w Buczkowicach, Zespołu Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy i Gimnazjum Nr 2 w Godziszce, Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum Nr 4 im. J. Kukuczki w Kalnej oraz Zespołu Szkoły Podstawowej im. Bolesława Chrobrego i Gimnazjum Nr 3 w Rybarzowicach.

Każdą z debat rozpoczynał autorski wykład, a po nim uczestnicy przedstawiali argumenty „za” i „przeciw” oraz brali udział w zajęciach warsztatowych. Tematy poruszane na debatach to m. in.: „Popkultura – czy tylko rozrywka?”, „Selekcja śmieci, etyczne zakupy… Czy mogę mieć realny wpływ na środowisko naturalne?”, „Street art – wandalizm czy sztuka?”

Debaty były częścią projektu „N@uka to jest to! Większe szanse edukacyjne w Gminie Buczkowice”, realizowanego przez Zespół Obsługi Szkół i Przedszkoli w Buczkowicach.