Od filmu do zaangażowania – warsztaty

Stowarzyszenie Montaż otrzymało wsparcie finansowe projektu „Od filmu do zaangażowania”, który będzie realizowany we wrześniu i październiku 2018 r. w ramach projektu operatorkultury.pl, realizowanego przez  Regionalny Instytut Kultury w Katowicach w ramach programu Narodowe Centrum Kultury „Bardzo Młoda Kultura 2016-2018”.

W ramach dwugodzinnych warsztatów zostaną przedstawione podstawowe kwestie związane z kinem dokumentalnym, prawami człowieka oraz zaangażowaniem społecznym. Równolegle we współpracy z Galerią Bielską BWA zostaną przeprowadzone warsztaty, w ramach których powstanie koncepcja i zostanie zrealizowana kampania społeczna lub akcja pomocowa w wybranym przez uczestników obszarze. Zajęcia warsztatowe w szkołach i w BWA poprzedzą bezpośrednio 10. edycję bielskiego Objazdowego Festiwalu Filmowego WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie i będą do niej wprowadzeniem. Zajęcia odbędą się w szkołach w Buczkowicach, Rybarzowicach i Bielsku-Białej.

Warsztaty w ramach projektu „Od filmu do zaangażowania” ustawiają w nowej perspektywie teksty kultury i nadają im znaczenia, które nie zawsze są aktualizowane w edukacji szkolnej. Dostarczają narzędzi do ich analizy i krytycznej interpretacji. Wprowadzają w problematykę praw człowieka i zachęcają do udziału w wydarzeniu kulturalnym – festiwalu filmów dokumentalnych o prawach człowieka. Zachęcają młodzież do aktywności pozaszkolnej i włączają w lokalne wydarzenia. Uczą uczestnictwa w życiu kulturalnym miasta, zadawania trudnych pytań, dyskusji i krytycznej analizy. Zachęcają do wolontariatu, uczą organizacji i promocji wydarzeń. Kształtują postawy obywatelskie, pokazując wagę społecznego zaangażowania.