Objazdowy Watch Docs po raz 9. w Bielsku-Białej

Po raz dziewiąty w Bielsku-Białej odbędzie się Objazdowy Festiwal WATCH DOCS Prawa Człowieka w Filmie. To już 15. edycja wydarzenia, w ramach którego prezentowane są filmy dokumentalne z całego świata o tematyce prawoczłowieczej. Wydarzenie objął Honorowym Patronatem Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar. W Bielsku-Białej od początku organizuje je Stowarzyszenie Montaż we współpracy z Galerią Bielską BWA.

Od 2001 roku Watch Docs jest jednym z największych na świecie festiwali filmowych o prawach człowieka. Jego nazwa to gra słów. „Watch dog” po angielsku dosłownie oznacza „psa stróżującego”. Określenie jest używane w odniesieniu do zrzeszeń, które monitorują działania władz publicznych. Mówi się, że „organizacje stróżujące” – do których między innymi należy Helsińska Fundacja Praw Człowieka, będąca jednym z głównych organizatorów przedsięwzięcia – patrzą władzy na ręce. Pilnują, by prawa i wolności każdego z nas były przez władzę respektowane.

SOBOTA 11.11.2017
15.00 Uroczyste rozpoczęcie Festiwalu
15.15 Kto mnie teraz pokocha? (86 min)
16.45 Sprawa Borneo (82 min)
18:00 Spotkanie / wykład
19.00 Złamane (7 min) / Oko za oko (4 min) / Ludzie, którzy doszli do władzy (17 min) / Trzy rozmowy o życiu (25 min) / Licząc dni (15 min)
20.30 Więzienne siostry (90 min)

NIEDZIELA 12.11.2017
15.00 Powitanie
15:10 Prelekcja dra Rafała Cekiery „Terroryści, gwałciciele i lenie – czyli o kreowaniu wizerunku uchodźcy” (Uniwersytet Śląski)
15:30 #mojaucieczka (90 min.)
17:00 Dyskusja z zaproszonymi Gośćmi
18:10 Punkt wyjścia (pokaz filmu z audiodeskrypcją) (26 min)
18:50 Ojciec, syn i święty dżihad (120 min)

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny. Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2017.

Kto mnie teraz pokocha?, reż. Tomer Heymann & Barak Heymann (86 min) | Izrael 2016
Przed siedemnastu laty odrzucony przez rodzinę Saar wyemigrował z Izraela i na stałe zamieszkał w Londynie. To orientacja seksualna była głównym powodem, dla którego musiał opuścić ojczyznę. Jak będzie wyglądała jego konfrontacja z konserwatywnym ojcem, matką i rodzeństwem?

Sprawa Borneo, reż. Erik Pauser i Dylan Williams (82 min) | Szwecja, Niemcy, Walia 2016
Film pokazuje efekty rabunkowej wycinki tropikalnej dżungli porastającej malezyjską prowincję Sarawak na Borneo. Bohaterami są aktywiści od kilkudziesięciu lat walczący o prawa ostatnich w Azji Południowo-Wschodniej plemion zbieraczy i myśliwych, zamieszkujących te obszary.

Oko za oko, reż. Steve Bache & Mahyar Goudarzi i Louise Peter (4 min) | Niemcy 2016
Krótka, przejmująca opowieść o strasznej winie i koszmarnej karze. Jej bohaterem jest Frederick Baer, skazany za podwójne morderstwo na karę śmierci i od ponad dziesięciu lat czekający na wykonanie wyroku w więzieniu stanowym w Indianie.

Złamane – więzienie dla kobiet w Hoheneck, reż. Alexander Lahl & Volker Schlecht  (7 min) | Niemcy 2016
W NRD Burg Hoheneck pełniło funkcję głównego więzienia dla kobiet. W latach 1950-1990 karę pozbawienia wolności odbywało tam tysiące Niemek cierpiących represje z powodów politycznych. Świadectwa Gabriele Stötzer i Birgit Willschütz odsłaniają przed widzami dramatyczne realia życia za murami zamku.

Ludzie, którzy doszli do władzy, reż. Oleksiy Radynski & Tomáš Rafa (17 min) | Ukraina 2015
Krótka, filmowa migawka z Donbasu opanowanego przez prorosyjskich separatystów. Niestrudzona kamera w nieustannym ruchu chwyta urywki rzeczywistości: symbole nowej władzy, kolumnę wozów pancernych, posterunek kontrolny na szosie, wynoszone z samochodu trumny.

Trzy rozmowy o życiu, reż. Julia Staniszewska (25 min) | Polska 2016
Problematyka in vitro w kontekście systemu wartości – trudne pytania zadawane przez córkę wprowadzają niepokój w poukładanym przez dogmaty Kościoła świecie matki, a słowa matki nie mieszczą się w systemie wartości córki.

Licząc dni, reż. Paul Szynol (15 min) | USA 2015
Nawet 30% kobiet w Afryce Wschodniej może cierpieć na bezpłodność. Spotyka je społeczna pogarda i wykluczenie. In vitro może pomóc nie tylko w spełnieniu marzeń o rodzicielstwie, ale i w utrzymaniu się na powierzchni społecznego życia.

Więzienne siostry, reż. Nima Sarvestani (90 min) | Szwecja 2016
Wyróżniony nagrodą Emmy, Prix Europa i Nagrodą WATCH DOCS dokument „Za kratami nie nosimy burek” zakończył się w dramatycznym momencie. Sara wychodzi z afgańskiego więzienia, gdzie mogła przynajmniej czuć się bezpiecznie, na niemal pewną śmierć, dyktowaną przez prawo honoru rodzinie jej porzuconego męża. Jaka będzie dla Sary i jej więziennej siostry – wojowniczej Nadżibeh – odzyskana wolność?

#mojaucieczka, reż. Elke Sasse (90 min) | Niemcy 2016
W 2015 roku do Europy dotarła ogromna fala uchodźców. Wielu  miało przy sobie telefony komórkowe i niektórzy przy ich pomocy udokumentowali  swoją drogę. Elke Sasse dociera do takich właśnie osób i umieszcza w swoim filmie nagrania z ich ucieczek z Syrii, Afganistanu i Erytrei.

Punkt wyjścia, reż. Michał Szczeniak (pokaz filmu z audiodeskrypcją) (26 min) | Polska 2014
Aneta „zawsze miała wszystko”. Zrozumiała, co straciła, dopiero za murami więzienia, gdzie odsiaduje wyrok za morderstwo. W filmie poznajemy Anetę z nieoczekiwanej strony – jako troskliwą i empatyczną opiekunkę w domu spokojnej starości.

Ojciec, syn i święty dżihad, reż. Stéphane Malterre (120 min) | Francja, Belgia, Syria 2015
Tytułowy ojciec to Bassam Ayachi, syryjski emigrant, który uciekł do Francji w latach 60., ożenił się z Francuzką i został radykalnym imamem, poważanym w kręgach islamistów, choć nie ukrywa, że bliskie są mu głoszone ze studenckich barykad ideały… Marca ‘68. Jego syn, Abdel Rahmane, po kilku konfliktach z prawem wyjechał do Syrii z opinią niebezpiecznego ekstremisty.