Montaż przedstawia: Watch Docs przez cały rok – „Walka z szatanem”

16 lutego 2017 r. o godzinie 18:00 w Klubokawiarni Aquarium druga odsłona cyklu „Montaż przedstawia: Watch Docs przez cały rok”. Tym razem pokażemy ostatni film Konrada Szołajskiego pt. „Walka z szatanem”. Przed projekcją wprowadzenie na temat filmu i tradycji kina dokumentalnego w Polsce.

„Czy w dzisiejszych czasach można wypędzać złe duchy? Czy to domena książek o Harrym Potterze i RPG, czy otaczająca nas rzeczywistość? Egzorcyzmy nie są przesadnie popularne w Czechach, Holandii czy Francji, ale zostają jeszcze Polska, Włochy, Portugalia, Watykan… W Watykanie w 1998 roku papież Jan Paweł II przywrócił praktykę egzorcyzmów. Ten kierunek utrzymali także jego następcy.
Warto w takim razie zastanowić się, czy wśród nas żyją opętani. A może zjawisko, które kojarzy nam się ze średniowiecznym zabobonem, zawsze towarzyszyło ludzkości i należy z nim nadal walczyć…. Rodzi się jednak wątpliwość, czy potrzebujący pomocy ludzie są w stanie ocenić, czy egzorcyzmy stanowią rzeczywistą odpowiedź na ich problemy. Reżyser, Konrad Szołajski, podjął próbę obserwacji tego zjawiska. Zdecydował się przez kilka lat towarzyszyć osobom, które wierzą, że są opętane i szukają pomocy u egzorcystów.” (watchdocs.pl)