Montaż przedstawia: Gdy nadejdzie wojna

Po krótkiej przerwie wracamy z cyklem „Montaż przedstawia: WATCH DOCS przez cały rok”. 13 lutego o godz. 18:00 zapraszamy do Klubokawiarnia Aquarium na pokaz filmu „Gdy nadejdzie wojna” w reż. Jana Geberta (Czechy/Chorwacja/2018/76 min). Projekcję poprzedzi krótkie wprowadzenia, a po filmie zapraszamy do dyskusji.
Wstęp wolny!

Jan Gebert rejestruje w swoim debiucie historię powstania paramilitarnej prawicowej organizacji, skupiającej młodych ludzi „rozczarowanych demokracją”. Początki „Słowackich rekrutów” nie wyglądają imponująco – kilkunastu chłopaków przebranych w mundury biega po lesie, udając wojsko. Sytuacja jednak zmienia się szybko, a film nabiera tempa. Organizacja, szafująca ksenofobicznymi hasłami i otwarcie odwołująca się do faszystowskiej symboliki, przyciąga coraz więcej osób, a jej przywódca zaczyna ujawniać większe polityczne ambicje. Pojawiają się zagraniczni sojusznicy z Rosji, w centrach miast coraz częściej widać maszerującą młodzież w mundurach. Tylko krok dzieli „Słowackich rekrutów” od stania się w kraju realną siłą polityczną.