Marzec w Akademii Filmowej

Akademia Filmowa to realizowany przez Stowarzyszenie Montaż i bielskie kino Helios od 2010 roku projekt edukacyjny, przybliżający uczniom i uczennicom szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych historię kina (polskiego i światowego) oraz tajniki tworzenia dzieła filmowego.

„Zjawiskom kultury współczesnej niejednokrotnie przypisuje się niezrozumiałość, elitarność, hermetyczność. Pokutuje opinia, iż sens działań artystycznych pozostaje niedostępny dla przeciętnego konsumenta kultury. Chcemy pełnić rolę przewodników po jej meandrach. Cel, jaki sobie stawiamy, to nie tylko popularyzacja najnowszych zjawisk, tendencji czy prezentacja artefaktów działań artystycznych. Większy nacisk kładziemy bowiem na dostarczanie podstawowych narzędzi, niezbędnych dla właściwego, dojrzałego, pogłębionego ich odbioru. Sensu naszej działalności nie upatrujemy jedynie w udostępnianiu dzieł kultury współczesnej. Tym zajmują się instytucje kulturalne – kina, teatry, galerie, biblioteki. My zaś staramy się kształtować umiejętność czytania. Czytania dzieł, faktów oraz zjawisk. Czytania tekstów kultury. Film jest jednym z nich.”
Marzena Kocurek, Tomasz Gruszczyk – wykładowcy Akademii Filmowej

Program na marzec 2017 r.:
Klasy pierwsze, 27.03 godz. 12:15
Widzieć. Kadr, ujęcie, plan filmowy  –  jak kino opowiada obrazem cz. 2.
Syn Szawła
reżyseria: László Nemes
dramat, Węgry, 107 min.

Klasy drugie, 29.03 godz. 12:15
Tam, gdzie kończy się Hollywood – amerykańskie kino w poszukiwaniu własnej tożsamości.  cz. 2
Frances Ha
reżyseria: Noah Baumbach
Dramat/Komedia, USA, 86 min.

Klasy trzecie
28.03 godz. 12:15
„Nie chodzę do kina na polskie filmy” – dlaczego kultowa kwestia z „Rejsu” nie jest już aktualna? Polskie kino dziś.
Pokot
reżyseria: Agnieszka Holland
Dramat/Kryminał, Czechy/Niemcy/Polska/Szwecja, 128 min.